607 543 141

ul. Jana III Sobieskiego 15, 02-930, Warszawa - Wilanów

Pon. - Pt. 6:30 - 18:00     przedszkole po Angielsku EN

Posiłki

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez kucharki pracujące w przedszkolu. Dania oferowane w przedszkolnej kuchni są smaczne, pożywne i tak zbilansowane, aby były jak najlepiej dostosowane do potrzeb naszych najmłodszych. Dzieci otrzymują różnorodne dania, które są zawsze świeże i właściwe przygotowane. Przedszkole uwzględnia również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice mają codziennie wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci mają zawsze możliwość poproszenia o dokładkę, a także nieograniczony dostęp do wody i innych napojów podawanych w czasie jedzenia. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, pomagają przy jedzeniu i dbają o przestrzeganie zasad dobrego zachowania się przy stole.

W ciągu dnia przedszkole zapewnia dzieciom 5 posiłków:

Śniadanie:
8.30 – 9.00 - wszystkie grupy

Drugie śniadanie:
10.00 – 10.30 - wszystkie grupy

Obiad:
11.45 – 12.15 - Misie
12.30 – 13.00 - Bierdonki i Delfiny

Podwieczorek:
15.30 – 15.50 - wszystkie grupy

Drugi podwieczorek:
17.30 - wszystkie grupy

 

Jadłospis


 

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Poniedziałek

07.10.2019

Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta serowo-oliwkowa, pomidor, herbata z cytryną

Nektarynka/jabłko

Zupa porowa z makaronem,  kotleciki schabowe panierowane w otrębach i sezamie, kasza jęczmienna, kolorowa surówka z marchewki, selera, jabłuszka i buraka z oliwką, kompot owocowy

Wafle wielozbożowe z masełkiem i miodem, winogrona, herbata rumiankowa

Chlebek słonecznikowy z masełkiem i serkiem żółtym, rzodkiewka, sok jabłkowy

Wtorek

08.10.2019

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masełkiem, szynka babuni, ogórek świeży, herbatka z cytryna

Gruszka

/jabłko

Zupa jarzynowa,  bitki wołowe, ryż, czerwona kapustka na ciepło, kompot owocowy

Babeczki kruche z owocami i galaretką, herbatka miętowa

Grahamka z masełkiem, kiełbaską żywiecką, papryka, herbata malinowa

Środa

09.10.2019

Makaron z mlekiem, pieczywo mieszane z masełkiem, kiełbaska szynkowa, papryka, herbatka z cytryną

Śliwka

/ jabłko

Dyniowa zupa-krem z grzankami, indyk gotowany na parze z puree ziemniaczano - czosnkowym, surówka z białej kapusty, z jabłkiem, marchewką i oliwką, kompot owocowy

Serek Bieluch z miodem, bułeczka z masełkiem, jabłko, herbatka z melisy z pomarańczą,

Bułeczka dyniowa z masełkiem, polędwica sopocka, sałata, herbatka jabłkowo-gruszkowa

Czwartek

10.10.2019

Muesli na mleku, pieczywo mieszane z masełkiem, szynka drobiowa, pomidor, herbata z cytryną

Winogrono/ jabłko

Zupa cytrynowa z ryżem, udko pieczone z kurczaka, ziemniaki, sałata ze śmietaną, kompot owocowy

Bułeczka orkiszowa z masełkiem, serkiem białym i rzodkiewką, ogórek świeży, herbatka żurawinowa

Actimel, banan

Piątek

11.10.2019

Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo w sosie majonezowo-jogurtowym ze szczypiorkiem,

herbata z cytryną

Melon /jabłko

Zupa fasolowa z ziemniakami, naleśniki z musem gruszkowo-cynamonowym i wiórkami gorzkiej czekolady, marchewka do chrupania, kompot owocowy

Bułeczka z masłem i pastą rybną ze szczypiorkiem, pomidor, herbatka z dzikiej róży

Jogurt naturalny z bakaliami, gruszka, sok porzeczkowy

 

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jajka i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne

Z ostatniej chwili:
  • Zapisy do żłobka i przedszkola na rok szkolny 2019/2020 jeszcze trwają. Ostatnie wolne miejsca, zapraszamy! | 16.10 z okazji  Światowego Dnia Chleba odbędą się zajęcia edukacyjne pt.,,Od ziarenka do bochenka”;wszystkie grupy | 17 .10 - „Święty Jan Paweł II w oczach dziecka” – rozstrzygnięcie konkursu wewnątrz przedszkolnego | 18.10 - Dzień Poczty Polskiej - zajęcia edukacyjne; wszystkie grupy. Grupa Delfiny - wycieczka na Pocztę.