607 543 141

ul. Jana III Sobieskiego 15, 02-930, Warszawa - Wilanów

Pon-Pt. 6:30 18:00     przedszkole po Angielsku EN przedszkole po Angielsku IT

Posiłki

Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez kucharki pracujące w przedszkolu. Dania oferowane w przedszkolnej kuchni są smaczne, pożywne i tak zbilansowane, aby były jak najlepiej dostosowane do potrzeb naszych najmłodszych. Dzieci otrzymują różnorodne dania, które są zawsze świeże i właściwe przygotowane. Przedszkole uwzględnia również indywidualne potrzeby żywieniowe dzieci.

Rodzice mają codziennie wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci mają zawsze możliwość poproszenia o dokładkę, a także nieograniczony dostęp do wody i innych napojów podawanych w czasie jedzenia. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania nowych dań, pomagają przy jedzeniu i dbają o przestrzeganie zasad dobrego zachowania się przy stole.

 

 

 

 

W ciągu dnia przedszkole zapewnia dzieciom 5 posiłków:

 

 

 

Dzień tygodnia

 

Śniadanie

 

II śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

II podwieczorek

Poniedziałek

12.10.2020

Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, pomidor, herbata z cytryną

 

Gruszka

/jabłko

Zupa z soczewicy z ziemniakami, kotlety mielone, kasza pęczak, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

Koktajl bananowy na jogurcie naturalnym, biszkopty

Bułeczka wieloziarnista z masłem, polędwica sopocka, sałata, herbatka malinowa

Wtorek

13.10.2020

Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem i serkiem białym ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata z cytryną

Winogrona / jabłko

Zupa koperkowa z ryżem, udko z kurczaka, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy

Chlebek razowy z masłem, szynka drobiowa, papryka, herbata owocowa

Actimel, gruszka, wafelek wielozbożowym

Środa

14.10.2020

Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska krakowska, ogórek kiszony, herbatka z cytryną

Banan

/jabłko

Zupa ziemniaczana, schab pieczony w sosie, kasza bulgur, marchewka do chrupania, kompot owocowy

Ciasto „Babka”,

kakao 

Jogurt naturalny z bakaliami, jabłuszko, sok pomarańczowy

Czwartek

15.10.2020

Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką, ogórkiem,  herbata z cytryną

Śliwki /jabłko

Zupa krem z selera z groszkiem ptysiowym, potrawka z kurczaka, ryż, brokuł, kompot owocowy

Chałka z masełkiem i powidłami, kawa Inka

Chlebek chrupki z szynką i ogórkiem, herbatka z owoców leśnych

Piątek

16.10.2020

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, herbata z cytryną

Arbuz/jabłko

Zupa krupnik, makaron ze szpinakiem, kompot owocowy

Jogurt owocowy, bułeczka z masełkiem, herbatka miętowa

Wafel ryżowy z powidłami,

Sok jabłkowy

SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jajka i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 13. Łubin i produkty pochodne 14. Mięczaki i produkty pochodne